АНКЕТА

Попълвайки анкетата, Вие давате съгласието си да ползвам Вашето мнение в своята професионална дейност, както и да Ви цитирам в книгите си.

Анкета

Какво е за мен тишината?

Моля, не оставяйте мнения по-дълги от 500 символа.
  
Вашето мнение е получено успешно!
Емил Шандурков 20-30 год  18-30 години
За мен тишината е необходимото средство да комуникирам със себе си.
Николай Тончев  51-60 години
Тишината... просто нещо, което всеки смята, че познава. Тя е липса на звук, на трептения в определен диапазон, но всъщност е необятна, така като необятна е вселената, защото в огромната си час тя именно е тишина. Тя е необходима на хората, но понякога е и опасна, а всеки би трябвало да е наясно с това. Тишината е тази, с която ораторите дават възможност на на хората да осмислят казаното преди това. Тишината е и тази, която е необходима на спортистите да се съсредоточат преди да направят пореден опит за личен рекорд. Тя се използва и от музиканти и композиторите, за да "навият" пружината на слушателите до край, или пък точно обратното, да им дадат възможност да поемат дъх след поредното невероятно изпълнение. За любовта и почивката всеки знае, че е изключително необходима , за да е пълно удоволствието. Според мен обаче, е не по-малко важно, дали хората си дават сметка, че тя е и опасна. Тишината продължително време, може да те докара до полудяване. Заравяйки се в своите мисли и проблеми, може да се завъртим в спиралата така, че тя да ни издигне на горе, но може и да ни забие окончателно, без да можем да излезем сами от това състояние. Тишината има хиляди лица, но важното е умеем ли ние правилно да я употребяваме.
Десислава Нешева  41-50 години
Тишината...оххх тази прекрасна,необятна тишина.Ти за мен си друго измерение,в което пристъпвам винаги,когато имам нужда да те усетя с всичките си сетива.Ти си един безкраен вселенски извор на усещането за любов,благодарност,доверие и смиреност.В същото време можеш да бъдеш и тъмна,досадна,дразнеща дори изнервяща. Толкова си шарена и красива,потайна и тиха,нежна и чувствена,но в същото време излъчваш една огромна сила ,която е способна да мине като ураган през душата ми и да ме разтърси,че няма как да не кажа,колко те обичам. Благодаря ти,че те има!
Деси  41-50 години
Тишината е сънуване, връщане към себе си.
Aнтония  31-40 години
Почивка и нужда понякога,особено в забързаното ежедневие. Също и спокойствое
Севджихан Еюбова  31-40 години
Светът е много шумно място и съществуват различни начини за постигане на тишина - да замълчиш, да затвориш очи, да се усмихнеш, да намалиш звука или да го заглушиш с друг, да се отдалечиш или приближиш, да прегърнеш любим човек... но в крайна сметка най-трудно е да спреш мислите си. Затова са измислени п а у з и т е, да разредят ритъма и усетиш нуждата от тишина. Повечето хора бързо схващат и улавят ритъма (на работа, мелодия, отношения), но трудно се справят с паузите...и тишината. Тишината е пауза изпълнена със смисъл. Тишината е време, което ти принадлежи. Тишината е място, което е винаги твое.
Мишо  41-50 години
Enjoy the Silence - тишината вали в прозореца,като бяла надежда ...
Надежда   31-40 години
Тишината е времето преди заспиване, моментът преди да се събудя сутрин, времето, в което мога да чуя собствените си мисли. Прекрасен момент, в който мога да помисля как е минал денят ми, да си спомня нещо, да си поставя нова цел, да се концентрира, да поема дъх. Тишината е онзи момент в който оставаш сам със себе си. Вътрешната тишина обаче е нещо различно, за съжаление срещам все повече хора, които страдат от нея. За мен това е, когато някой вече не се интересува от нищо, не слуша вътрешния си глас, всичко му е безразлично, примирил се е или пък мисли, че вече няма време.
Сорентина Тодорова   51-60 години
Тишината е момента, когато се чуствам ЦЯЛА. Чувствам трепета от прераждане и искам да не свършва. Сетивата ми са будни и тихи.
Ваня Найденова  31-40 години
Тишината е глътката въздух ,която дава изцеление,Тя е рядък факт,особено в апартамента,в града,на работа,в офиса,на улицата- няма я,почти не съществува.Тя е феномен,рядко срещано явление,което е лукс за душата.Тишината е състояние на духа,което регенерира и дава свобода.Тишината е глътка живот и най-ценен дар от останалите други малки ценни богатства,като чист въздух,зеленината и синевата в природата.Когато не се чува,а очаяно искаш ,значи си на предела на всичко съвременно човешко .
Рен   51-60 години
Мир, спокойствие, хармония....и светлина, която струи от върховете на пръстите ми, сливайки ме с майката Земя. Блаженство!
Бояна  51-60 години
Онази в мен, която мисли, ще настоява, че всички думи за нея са не- тишина. Другата, която чувства, ще я изрази с многоточие. В него е всичко и всякакво. Цяло и плътно. Дълбинна доброта. Тишина... Вселената в нас.
Мария Кирякова   18-30 години
Тишината е полезна само когато е кратка, има тишини, които са споделени - когато двама души си имат безкрайно доверие и просто се наслаждават на близостта на душите си. Но една тишина продължаваща с години... Има хора, които са сами у дома си и мълчат, мълчат в самота защото знаят, че са сами. Дори да се видят с някой и да побъбрят знаят, че ще се върнат в къщи при тяхната тишина, която тежи. Всичко, което е прекалено е вредно.
Ивелина Станчева  51-60 години
Светът е много шумно място и съществуват различни начини за постигане на тишина - да замълчиш, да затвориш очи, да се усмихнеш, да намалиш звука или да го заглушиш с друг, да се отдалечиш или приближиш... но в крайна сметка най-трудно е да спреш мислите си. Затова са измислени п а у з и т е, да разредят ритъма и усетиш нуждата от тишина. Повечето хора бързо схващат и улавят ритъма (на работа, мелодия, отношения), но трудно се справят с паузите... Признавам не е мое.Взето е от страничката на една много добра млада психоложка от Шумен, Еюбова!
Йоанна  18-30 години
Тишината е разговор между душите.
Галя  51-60 години
Тя е като съня. Жизненонеобходима. Без нея се разболява е.
Людмила Дойчинова  51-60 години
Обичам тишината, така от почивам.
Деница Владимирова   31-40 години
Тишината за мен е тих пристън на душата. Обичам да оставам в тишина тогава получавам ясни отговори на житейски въпроси.
Шермин Ахмедова- учител   51-60 години
Мир, спокойствие, релакс; природа
Мария  41-50 години
Тишината е момент когато чувам мислите си и се обръщам към себе си.
Александра  51-60 години
Тишината е... черна бездна. Потъвам в нея заедно с мислите си, с липсите си и тревогите си. Изпълнена е с безпокойство. Изпълнена е с тъга и безпътие. Не харесвам около мен да цари тишина. Още по-малко да е тихо в душата ми.
Мария Димитрова   31-40 години
За мен тишината е любов, радост, мир, нежност, вяра, търпение, хармония и сила.
Бойка Атанасова   51-60 години
Тишината е моето място за размисъл. Живея в шумна среда. Тишината на природата е моя релакс. Понякога ме дразни тишината, не обичам в къщи да е тихо. ...обичам глъчката на пълната къща с хората от семейството ми. Когато ги няма, тишината ме натоварва, не знам как да се организирам. ....и с нетърпение чакам да се приберат.
Луна  41-50 години
Тишината е пълното ми присъствие тук и сега . Усещането , че съм , че съществувам , че чувам дъха си ...За целта понякога успявам да укротя умът си , да го вържа за някой уличен стълб или да го оставя да пасе на зелена ливада в подножието на планината . Тишината е така желаното спокойствие и наслада от самия живот . С една дума за мен тишината е състояние на душата , вид чувство
Радослава Петрова  41-50 години
Тишината ми е приятел от дете, когато си мислех, че ми е нужна, за да избягам с/в някоя книга. На по-късен етап, при първата загуба на близък човек - баба ми, тишината беше нейният глас, когато аз й говорех, а тя стоеше в нейното тихо. След 33-та ми година, случайно някакси, тишината беше начин да се чуя, първо в тихото на разума - най-трудната тишина, после в още по-тихото на сърцето. Днес тишината е отново загуба, смъртта на майка ми направи нежна тишина около мен, тя ме е прегърнала с нея, а аз разговарям с душата й без думи и така направих словото тишина, моята тишина, новото ми тихо. Иначе тишината съм аз. Просто е. Научих се да я чувам как шепти и как ме кара да се видя без шум и заблуди. Тихо ми е сутрин, защото тогава съм без примесите на деня и егото. Тишина е път към Слънцето, то също е тихо, защото е търпеливо... Успех на книгата!
Йонита Иванова  41-50 години
Тишината е страх от самота.
Дамла  18-30 години
Тишината е "прозорец" в което сърцето, умът и тялото са в симбиоза.
Веселина   41-50 години
Времето и състоянието, в което чувам мислите си, спокойно и пълно ми е, тишина... Знам че върша всичко спонтанно, несъвършено, необмисляйки много, но в тишината мога да премисля, да проиграя различни варианти и да разбера какво ме кара да постъпвам по даден начин, как това влияе на отношенията ми с най-близките, как се чувствам...
Мария  41-50 години
Тишината е ...време. Време, в което съм със себе си. Време, за да се чуя, време за да си напомня.
Мартина Атанасова  41-50 години
Тишината е спомен от едно време: времето, когато сме били едно. В нея се създава пространство да бъдеш. Понякога е дълбоко като море, в което се гмуркаш и изплуват въпроси. Понякога е широко поле и може да поскиташ. Друг път се стеснява в точка и спираш. Добре дошъл, у дома си. Време е тук да си починеш. Когато умът остане без въпроси става тихо и отговорите се намират.
Даниел Симеонов  51-60 години
Безкрайност от възможности ,вселената на съзнанието ни
Владислава Нанчева   18-30 години
Тишината е онази част в която чуваш собствените си мисли. Когато душата разсъждава толкова силно.
Милена Андасорова  51-60 години
Успокоение, време за спокойно мислене, разсъждение, много често и за по-спорна работа.С годините започнах да търся тишината. Шумотевицата ме напряга, все едно непрекъснато съм в напрежение за реагиране. Въобще с две думи тишината е спокойствие и отпускане.
Анна Петрова  51-60 години
Тишината е пространство за размисъл,почивка ,релакс и равносметка.Понякога е липса ,понякога е скука,но винаги ми е необходима,за "презареждане".
Милена Шипкалиева   31-40 години
Тишината за мен е безкрайна необходимост, тя е една от най-големите нужди на моето съществуване. В нея се разливам и намирам себе си. В трудни и забързани дни тя е копнеж и цел към, която се стремя неистово. Тишината е спокойствие, хармония, а защо не и щастие. Тя е моят малък пристан, на който имам нужда да отсядам за да бъда пълноценен и правилно функциониращ човек.
Румен Ангелов  41-50 години
Ще започна с моето мнение за тишината,като веднага отбележа,че тя зарежда със сила нашият дух,нашата психика.Не напразно учени и духовни учители споменават,че полезно всеки от нас да остава на саме със себе всеки ден по възможност 10 минути минимум. Според мен всеки човек без страх е полезно да остане сам с себе си в пълна тишина. Това е един вид медитация ,която изчиства и зарежда. Чел съм, и съм чувал,че будиските монаси( ако ми позволите да ги дам за пример ) имат ретрийт или събирания в които си задължен да мълчиш и да не безпокои никой,тоест да се живее известно време в тишина,без да се говори,с цел пречистване на психиката. Има и по -сурови примери за монаси,които живеят като аскети,които ежедневието им и изпълнено с тишина.Това може да се наблюдава и при християнски монаси. Но ако се върнем и вгледаме в нашият съвременен живот ,който водим ние обикновенните хора,бих потвърдил ,че тишината ни липсва много,за съжаление. Досещате се защо....Ето за това смятам ,че тишината би изиграла огромна роля в профилактиката за съвременните заболявания на нервите и психиката ни.Тишината е полезното средство към ,което трябва се научим да прибягваме,за да сме здрави и спокойни.
Юлиана  51-60 години
Предпочитам тишината пред градския шум, а пред тишината предпочитам шумовете на природата. Тишината е неутрална територия.
Вили  41-50 години
Тишината е път към себе си, врата към недоизказаното с думи. Понякога е носталгия или самота, едва доловим ромон на бълбукащ ручей, аромат на есен или смирено очакване. Друг път е музика и платно с бои. А най-често е мир и блаженство.
Полина  18-30 години
Тишината е когато останеш сам със себе си и мислите си,но ти е достатъчно. Достатъчна си ,обичаш се ,нямаш празноти и ти е приятно. Сама с хубава книга и чаша вино....Тишината сме ние самите. Нашите души я носят тишината. Доброто е тишина.Любовта е тишина.Прегръдката е тишина. Смъртта е тишина.Есента е тишина. Тишината остава когато ни оставят... Тишината идва след всеки скандал.. Тишината е най-пълното със смисъл послание в света. Точно затова, когато крещим слид това идва тишина.Обичам тишината ,защото някои неща се изживяват не с думи , а вътре в нас ...тихо!!
Ваня  18-30 години
Първата дума, която асоциирам, чуя ли думата тишина е - Спокойствие. Тишината мен не ме плаши, напротив. За мен тя е уют, хармония и мир. Обичам тишината- зарежда ме!
Маргарита   41-50 години
За мен тишината е състояние, в което чувам вътрешния си глас. Миговете, когато съм сама със себе си.Тишината е разговор с Бог. Тишината е разговор със себе си, най-важният разговор. Тишината е съзерцание. Тишината е полет на мисълта. Тишината е уютът на Душата.
Боряна Мартова  18-30 години
Тишината за мен е жизнено необходима. Трудно се осигурява, но поне преди сън е постижима за час-два...(мечтай си! дори на 1/2 час викам мерси) Ако се включи и небе - космосът ми е гарантиран! Забавяне, отпускане, спокойствие, центриране, молитва, отплуване, мечтания, пътуване, фантазия... Само в тишина мога да усетя някаква изобщо връзка.
Катя Митова  31-40 години
Тишината за мен е презараждане! Оставаш сам с мислите си, избистряш целите си! Тишината ми дава спокойствие и ме зарежда! Носи ми емпционален заряд!
Веселина  41-50 години
Обичам тишината. За мен тя е въпроси и отговори, спокойствие и трескаво търсене, благодат, спокойствие, сълзи, утеха, наслада, щастие, мъка, баланс, мисъл и смисъл. Важна ми е, търся я и я обичам. Тишината е равенството на всички уравнения от деня ми.
Мария Петрова  31-40 години
Тишината е за да я чуеш.Тишината казва толкова много, стига да можеш да я усетиш със сетивата си, тя е прекрасен събеседник. Тишината лекува лудостта от деня.Тишината е най-искрената приятелка, която пази тайни. Тишината е онова бягство, което само ти можеш да си подариш, тя е скъпоценност.Благодаря,че я има!
Румяна Иванова  51-60 години
Когато имам да решавам нещо, приготвям материалите, но ги оставям струпани у нас, а аз отивам някъде на разстояние, където е тихо. Правя си чай и ако няма огън, си паля свещ. И потъвам в тишината. Това е една специална тишина, която ми" се явява" от известно време и ми дава отговорите, които търся. За мен тишината е разговор. Разговор нито с мене си, нито с нещо сврьхобичайно, а с безкрая, който е достъпен до всеки и който съдържа всички отговори. Откакто разбрах, че информацията не е скъпоплатен продукт, а точно обратното, много достъпен, и че всеки може да я намери само с лични усилия" , съм щастлива много. .
Мария Урилска  31-40 години
Тишината е времето и мястото, в което мога да мисля и да бъда себе си. Тишината е остров, на който ни се иска да избягаме понякога, но не и да живеем винаги там.
Лилия   31-40 години
Тишината е като пламъка от свеща, оставена до прозорец в тъмна стая, в една къща. Къщата е като душата на човека-може да е пълна с любов, смях, уютна.., но може и да е самотна, тиха, непотребна.. Ти избираш от какво имаш нужда.. .
Дени   18-30 години
Тишината, е котато мога да остана тиха вътре в себе си, когато бърборенето на ума е спряло. Тишаната не е отсъствие.на шум, а присъствие на осъзнатост
Милена Димова  41-50 години
Тишината е благодат, поглед в себе си, разтоварване и вътрешни разговори.Жадувам я, заради непрестанния шум около себе си и невъзможността на се усамотявам често. Интроверт съм и имам нужда от нея, за да функционирам нормално.
1 2
РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА: ОЧАКВАНИЯ И РЕАЛНОСТИ-22-28 ЯНУАРИ 2021 - х-л "Белмонт" - Пампорово
Толкова често очакванията и реалностите се разминават в живота ни! На това в повечето случаи се дължи нещастието ни. Откъде идват очакванията ни? Очакванията към другите, очакванията към себе си. Можем ли да се научим да не очакваме? Как се постига смирението, което често е равно на удовлетворение, лекота и радост от наличното? Как да приемем другия такъв, какъвто е? Очаквания за външен вид, за поведение, за реализация. А мечтите, как да не очакваме, без да спираме да мечтаем? Да, възможно е. Записване на: 0889202197

Пригответе се за пързаляне с найлони по детската ски писта, карнавал на сенките и посещение през нощта на обсерваторията на връх Рожен.Контакти

Мадлен Алгафари
ул. "Чумерна" №3
София 1000

Е-mail: Мадлен Алгафари
Мобилен: +359 889202197
ИЗБРАНИ КНИГИ В КОШНИЦАТА
TOTAL: 123 лв
Избери още книгиИзбери други книги Потвърди поръчкатаПотвърди поръчката